AlışverişModa

Eşarp Kullanımında Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

Eşarp kullanımı; tesettürü tercih eden, aksesuar olarak eşarp kullanması gereken veya çeşitli işlevleri için eşarp bulundurması gereken kadınlar tarafından gerçekleştirilir. Eşarpların özel olarak kullanıma hazır hale getirilmesi ve her eşarp kumaşının kendisine has bir kumaş dokusunun olması nedeniyle de eşarp kullanımında bazı püf noktalar bulunur.

Püf noktaların bilinmesi ve uygulanması halinde eşarp kumaşlarının zarar görmeden uzun yıllar kullanılması, renklerinin solmaması ve daha temiz bir görünümle kullanılması sağlanır. Özet olarak, kullanılacak püf noktalar sayesinde hem hijyen hem de estetik öne çıkarılarak eşarp kullanılabilecektir.

Ayrıca bakımı iyi olan eşarpların eskime süresi de daha geç olacağı için sürekli eşarp masrafı yapılmasına gerek kalamayacaktır. Bu nedenle; bir eşarbın nasıl bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiği, nasıl eşarp temizliği yapılması gerektiği, eşarp temizleme sıklığının ideal olarak kaç günde bir olması gerektiği öğrenilmelidir.

Eşarplar Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Her eşarbın kumaş yapısı, uzunluğu ve kumaş kalınlığı birbirinden farklıdır. Ayrı olan bu değişkenler, eşarbın nasıl muhafaza edilmesini de belirleyen etkenlerdendir.

Bu bağlamda, farklı değişkenlere göre eşarpların muhafaza edilme şekilleri şöyledir:

  • Kumaş yapısına göre muhafaza edilmek istenen eşarplar: Bir eşarbın muhafaza edilmesinde baz alınan nokta eğer kumaşın yapısına göreyse, genel olarak havanın sıcaklık durumu, nem veya kuruluk durumuna göre muhafaza edilmesi konuşulmalıdır. Bu durumda ipek ve şifon kumaşlara sahip olan eşarpların kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Daha esnek olan ve kumaş yapısı kolay kolay zarar almayan eşarplar (Penye kumaşından yapılan veya tafta kumaşı eşarplar gibi) ise hem serin hem de az nemli olan ortamlarda muhafaza edilmelidir.
  • Kumaş uzunluğuna göre: Eşarplar için standart olarak belirlenebilen ölçüler olmasına karşın kimi eşarp kumaşları daha uzun daha geniş veya genel alan itibariyle çok daha büyük kumaşlar olabilir. Bu tür eşarplarda sürekli ütü yapılması zor olacağı için muhafaza edilmesi gereken alanın geniş olarak seçilmesi veya kırışıklık oluşmasına engel olacak şekilde oluşturulması gerekir.
  • Kumaş kalınlığına göre: Kalın olan eşarp kumaşları hem ağırlık olarak hem de alan olarak daha fazla yer kaplar. Ayrıca yapılarının kalın olmasına bağlı olarak eşarp üzerinde çok sayıda mikrop oluşumu da söz konusu olabilir. Bu nedenle kalın yapılı kumaşı olan eşarpların mutlaka kuru ve hava almaya uygun alanlarda muhafaza edilmesi gerekir.

Eşarp türlerine göre muhafaza şekilleri anlatılan şekilde olsa dahi genel olarak eşarpların; kuru dolap içlerinde, her gün belirli aralıklarda havalandırılmaya müsait alanlarda, askı kullanılarak veya tek kat olacak şekilde askısız muhafaza edilmesi uygun olacaktır. Bir eşarbın muhafaza edilme kurallarının daha net anlaşılması için eşarpların iç kısımlarındaki yönerge olarak yerleştirilen kağıtların okunması ve kontrol edilmesi de yapılabilir.

Eşarplar Nasıl Temizlenmeli?

Eşarp kullanımı esnasında en sık merak konusu olan durum, bir eşarbın nasıl temizlenmesi gerektiğine ilişkin durumdur. Eşarpların her birinin kumaş özelliği birbirinden oldukça farklı olduğu için temizlenmeleri de farklı gerçekleştirilmelidir. İpek eşarpların en fazla otuz derece sıcaklığa sahip bir su içerisinde, üzerine kesinlikle çamaşır suyu dökülmeden ve çitileme işlemi yapılmadan yıkanmaları gerekir. Elde yıkama için uygun olan toz deterjanlar kullanılarak oluşturulan bir kova su içerisine yıkanmak istenen ipek eşarplar yerleştirilir.

Yarım saat kadar su içerisinde yumuşama yapan ipek eşarp karıştırma ve lekelerin üzerinin ovulması işlemine tabi tutularak temizlenir. Tafta gibi sert ve kalın yapılı kumaşı olan eşarpların makine içerisinde en fazla elli dereceye kadar yıkanması sağlanabilir. Ancak bu tür yıkama işlemlerinde çamaşır makinesi içerisinde eşarbı herhangi bir kısmına takılarak delinme veya tahrip olmaya neden olabilecek maddelerin olmaması gerekir.

Penye kumaşı gibi daha günlük amaçlı eşarplarda ise yıkamanın hem el ile hem de makine ile yapılabilmesi mümkündür. Her iki yıkama çeşidinde de su sıcaklığının altmış dereceyi geçmemiş olduğuna emin olunmalıdır. Eşarp temizliğinde su sıcaklıkları ve yıkama yöntemleri bu şekilde olurken asla çamaşır suyu kullanılmaması gerektiği püf noktası unutulmamalıdır. Ayrıca tüm yıkama yöntemlerindeki eşarpların yıkama sonrasında silkelenmesi ve açılmasının sağlanması, sıkma işleminin el ile sert bir şekilde yapılmaması ve birden sıcak ortama bırakılmaması gerekir.

Kendi halinde kuruma tamamlayan eşarpların temizliği bu şekilde tamamlanmış olacaktır. Burada unutulmaması gerekli olan kısım, çok fazla toz deterjan veya elde yıkama deterjanının olması halinde eşarbın da çok temiz olacağı algısının yanlış olduğudur. Dozunda ve doğru sıcaklıkta temizlenen eşarplar temiz olacaktır.

Eşarplar Ne Sıklıkta Temizlenmeli?

Eşarbın temizlenme sıklığını değiştiren ana unsur kullanım sıklığıdır. Bu yüzden her eşarp için net bir zaman aralığı verilerek bu sıklıkta yıkanmalıdır demek gerçeklikten uzak olacaktır. Çünkü bir eşarp; sadece günlük olarak, spor esnasında, özel günlerde, haftada bir veya yılda bir gibi sıklıklarda kullanılabilir.

Doğal olarak da eşarpların kirlenme durumu öznel olarak değişecektir. Belirtilenden de çıkarım yapılarak günlük kullanım sağlanan eşarpların haftada bir ile iki haftada bir olacak şekilde temizlenmesi, özel günlerde kullanılan eşarpların kullanım sonrası temizlenmesi ve uzun sürelerde bir kullanılan eşarplarınsa iki kullanımda bir temizlenmesi gerekir.

Özellikle hijyenin sağlanması açısından bu temizleme sıklıkları gerekiyor olsa da; eşarbın kullanıldığı zaman kirli durmaması, ter ve kir katmanıyla eşarp kumaşının sert yapı olmaması ve estetik görünüm için de bu temizleme sıklıkları gerekli olacaktır. Ayrıca farklı sıklıklarda temizlenen eşarpların temizlendikten ve kurutulduktan hemen sonra muhafaza edilmesi için hazırlanmış olan ortama yerleştirilmesi gerekir. Bu sayede hem temiz olan eşarbın temizliği korunur hem de eşarp dokusunun farklı ortamlardan zarar görmesi önlenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu