Alışveriş

Eşarp Ve Şal Kaç Derecede Yıkanmalıdır?

Şal kullanan hanımlar, şallarını yıkarken oldukça fazla şekilde özen göstermelidir. Hele ki bu özel şallar ipek ise yıkama işlemi çok daha fazla dikkatli yapılmalıdır. Peki, şalları ve eşarpları nasıl yıkamalıyız?

Eşarp ve Şal Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

İpek şalınızı ya da eşarbınızı temizletmenin en pratik yolu, kuru temizlemeye vermek oluyor. Eğer şalınız, ciddi biçimde lekelendi ise mutlaka eşarbınızı ya da şalınızı kuru temizlemeye vermelisiniz. Bu durum maddi açıdan bir nebze zorlasa da sizleri, şalınızın en güzel ve en doğru biçimde temizlendiğini göreceksiniz. Eğer şalınızı elinizde siz kendiniz yıkayacaksanız dikkat etmeniz gerekli olan bazı hususlar olduğunu da söylemek istiyoruz.

Burada kullanacağınız suyun özelliği de bir hayli önemli oluyor. Kullanılacak su asla klorlu yahut da kireçli olmamalıdır. Tercihiniz ise şebeke suyundan yana olacak ise suyunuzu öncesinde mutlaka şekilde iyice kaynatmanız gerekiyor. Aynı zamanda, suyun sıcaklığına da bir hayli dikkat etmelisiniz. Su ne çok sıcak olmalıdır ne de çok soğuk olmalıdır. Elimizi hiçbir biçimde yakmayacak derece ılık olan bir su olmalıdır.

Eşarp ve Şal Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şalınızı yıkama esnasında asla deterjan da kullanmamalısınız. Hem bu deterjanlar hem de yumuşatıcılar ipek olan şallara oldukça zarar veriyor. Bu sırada, sabun kullanmamanızı da her daim tavsiye ediyoruz.

Sabunun şaldan çıkmayacağını ve bununla beraber, iyi durulanmadığı takdirde de şalınızın mat bir görüntüde bulunacağını da belirtmek istiyoruz. Bu durumda, en ideal olan temizlemenin bebek şampuanlarıyla olacağının da altını çiziyoruz. Şalınızı yıkadıktan hemen sonra, hiçbir biçimde çitilememelisiniz.

Şalınızı oldukça nazik biçimde ve sert hareketlerden kaçınıp yıkamalısınız. Durulama sırasında da son derece titiz şekilde davranmalısınız. Aynı yıkama adımında olduğu gibi durulama işleminde de son derece nazik olmanız gerekiyor.

Durulama suyu da her daim çok önemlidir. Yıkama suyu sıcaklığında olmalıdır ve bununla beraber suya ayrı bir şey katmamalısınız. İpek şalınızı sıkarken şalınızı iki elinizle beraber top haline getirmeli ve hafif bir biçimde sıkmalısınız.

Eşarp ve Şal Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Eşarp ve Şallar Çamaşır Makinesinde Yıkanabilir Mi?

İpek şallarınız, asla ama asla makinede yıkanmamalıdır. Şayet zamanınız yoksa ve mutlaka makineye atmanız gerekiyorsa makinenizi en hassas şekilde olan programa almalı ve şalınızı bu şekilde yıkamalısınız.

Şalınızı mümkünse filenin içine koymalı, sıkma işlevini de iptal duruma getirmeyi unutmamalısınız. Aynı zamanda, asla ön yıkama da asla yapmamalısınız. Temizleyici şekilde de şal şampuanı ya da bebek şampuanını her daim kullanmalısınız.

Su sıcaklığını da ortalama olarak 20 ve 30 derece arasına ayarlamanız gerekiyor. Yıkama işlemi şeklinde kurutma işlemi de son derece mühimdir. Şallarınızı ya da eşarbınızı güneşte, kalorifer üzerinde, çamaşır makinesinde kurutmamalısınız.

Tüm bu durumlar, şalınıza ve eşarbınıza zarar vereceği gibi şalın parlak görünmesini de engelliyor. Şalınızı rüzgardan da her daim uzak tutmalısınız. İpek şalınızı en kolay biçimde, odanızın içerisinde yer alan çamaşır askısının hemen üzerinde kurutabilirsiniz.

Eşarplar ve Şallar Kaç Derecede Temizlenmelidir?

Son işlem adımı ise ütülemedir. İpek şallarınızı çok daha uzun ömürlü kullanmak diliyorsanız mutlaka eşarp ve şalınızı ütülemelisiniz. Şallarınızı her bir yıkamanın ardından hatta her kullanımınızdan hemen önce ütülemeniz gerekiyor. Ütünüzün ayarı da her daim ipek olmalıdır.

Eşarp yahut da şalların temizliğinde en rahat ve en iyi çözüm elbette kuru temizleme oluyor. Uzun ömürlü kullanımlar adına hiçbir şeyi dert etmeniz gerekmiyor. Fakat onlarca şal veya eşarbınız varsa bir vakit sonra kuru temizleme maliyeti canınızı sıkabiliyor. Fakat ciddi şekilde lekelenmiş bir şal yahut eşarbınız varsa başka çareniz yoktur. Mutlaka bir kuru temizlemeye vermeniz gerekiyor.

Eşarplar ve Şallar Elde Yıkanabilir Mi?

Şal veya eşarplarınızı makinede her daim yıkamanızı önermiyoruz fakat zaman açısından tasarruf etmeniz açısından yıkama işlemini makinelerinizi en hassas olan programına alarak gerçekleştirebilirsiniz. Fakat makinede yıkama yaptığınız da sıkma işlemi yapmayınız.

Kullanacağınız temizleyici olarak çok az yeni doğan bebek şampuanı yahut da şal şampuanı olabiliyor. Normal deterjanları ve yumuşatıcıları hiçbir zaman kullanmayın. Su sıcaklığını ise ortalama şekilde 20-30 derece arasına ayarlamalısınız.

Şal yahut eşarplarınızı asla güneşte, kalorifer radyatörleri üzerinde kurutmamanız gerekiyor. Bu şallarınızın ve eşarplarınızın parlaklığını yitirmesine ve liflerinin çeşitli zararlar görmesine yol açıyor. Elde yıkama yöntemi olacaksa da ki bu yöntem çok daha sağlıklıdır- şal yahut eşarplarınızın üzerine bir miktar bulaşık deterjanı döküp temizliğini her daim sorunsuzca sağlayabilirsiniz.

Eşarp Nasıl Yıkanır

İpek Eşarp ve Şallar Nasıl Temizlenir?

İpek eşarp ve şalların temizliği en güvenli biçimde kuru temizleme yolu ile yapılır. Eşarp ve şallarınız ipekse bu durum maddi açıdan külfetli gelebilir. Evde temizleme yolunu tercih edebilirsiniz.

Eşarpların temizliğini evde yapmak mümkün olsa da titiz aşamalar gerektirir. Şal ve eşarplarınızın temizliğinde sabun ve ya deterjan asla kullanmamalısınız. Çünkü bu maddelerde yer alan kimyasallar kumaşa zarar verebilir yahut da rengini değiştirebilir.

Kireçsiz ve Klorsuz Su İle Temizleyin

Dikkat edilmesi gerekli olan bir diğer konu ise yıkama işlemini kullanacağınız suyun kireçsiz ve klorsuz olmasıdır.

Klor ve kireç tıpkı kimyasallar şeklinde ipeğin dokusunu bozar ve deformasyona sebep oluyor. Bu yüzden ya suyunuzun arıtılmış yahut da kaynatılmış olması gerekiyor. Elbette yıkama işlemlerini gerçekleştireceğiniz olan suyun ne çok sıcak ne de soğuk olmamasına da her daim dikkat etmeniz gerekiyor.

Yıkamayı gerçekleştirdiğiniz zaman ipeğin dokusuna zarar vermemek adına çitileme ve ovma işlemi hemen yapmadan temizliği gerçekleştirmeniz gerekiyor. Sıkma aşamasında ise yine çok özen göstermelisiniz.

Oldukça hassas şekilde bir yapıya sahip olan ipek şallar ve eşarplar diğer çamaşırlar gibi elde sıkılmıyor. Elinizde hafifçe suyunu sızdırarak, bir sonraki adım olan kurutma işlemine geçmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu