Eşarp ve Şal Kumaşına Göre Nasıl Ütülenmelidir?
Eşarp ve şal bakımları için dikkat etmeniz gereken önemli nokta kurulama işlemi oluyor. Islak olan bu ürünlerin fazla suyunu almak adına refleks olarak sıkabilirsiniz. Fakat bu çok yanlış bir yöntemdir. Eşarp ve şalı kurulamak kumaşa zarar verecektir. Düzeltemeyeceğiniz bazı kırışıklıkların oluşmasına sebep olur. Peki, eşarp ve şal kumaşına göre nasıl ütülenmelidir?
Şal ve Eşarplar Nasıl Kurulanmalı Ütülenmelidir?
Kurutma işlemi katlama yöntemini kullanmak, eşarp ve şalın büyük zarar görmesini önlüyor.
Bunun adına şu işlemleri sırasıyla;
- Öncelikle büyük bir havlu bulundurun. Havluyu kurutma işlemi adına yanınıza serin.
- Farklı kimyasallarla arındırdığınız ve temizlediğiniz şalınızı suda iyice duruladıktan hemen sonra sudan çıkarın.
- Daha sonra havlunun fazla suyu çıkana kadar katlamaya başlayın.
- Son adım eşarp veya şalınızı uygun başka bir alanda kurumaya bırakabilirsiniz.
Bu işlemleri yapmak gerekiyor. Kurutmadan bir sonraki adım ütüleme kısmı da çok önemlidir.
Kumaş Türüne Göre Eşarp ve Şal Bakımı
Eşarp ve şal kumaş türüne göre de bazı farklılıklar gösterebiliyor. Bazı kumaş türlerin bakımı daha özenli olmak gerekiyor. Eşarp ve şal modelleri şıklığını yansıtmak isteyenlere farklı alternatifler sunuyor. Bu sayede kullanım alanlarına uygun tercih edilebilirsiniz. Severek aldığınız bu modellerin, uygun temizlendiğinde kalitesi uzun süre devam ettirilir.
Eşarp modellerinin birçok kumaş olduğu için temizlemek farklı yöntemler kullanmak gerekir. Bunun için aldığınız ürünün kumaşı ile ilgili bilgi sahibi olmanız önemlidir. Mevsim şartlarına göre tercih edilen kumaş türlerinin bakımları yapılır.
İpek Eşarp ve Şal Modellerinin Bakımı
İpek kumaşlar adına özel olarak üretilen şampuanlar tercih edilmelidir. Diğer şekilde deterjanlar ipek kumaşa zarar verebilir.
Bununla beraber:
- Klorsuz ve kireçsiz şekilde su kullanmak çok önemlidir.
- Yıkama suyu mutlaka ılık olmalıdır.
- Kurutma işlemi sürecinde mandal kullanılmamalıdır.
Adımları da önemlidir. İpek eşarp ve şal modelleri hanımlar tarafından tercih edilen seçenekler arasındadır.
Pamuk Eşarp ve Şal Modellerinin Bakımı
Pamuk eşarp ve bunlarla beraber şal modellerinin bakımları, diğer kumaş türlerine göre kolaydır. Etiket üzerinde bakım talimatlarında derece şeklinde makinede yıkamaya uygun modellerdir. Genel anlamda 30 derecede yıkanabilir. Daha sonra da problemsiz bir şekilde ütülenebilir. Pamuk viskon şal, şalınızın çok uzun ömürlü olması için bakımını uygun yapmanız gerekiyor. Başörtüsü çeşitleriyle sizi memnun edecek harika bir seçim oluyor.
Yün Eşarp ve Şal Modellerinin Bakımı
Eşarp ve şal bakımı titizlik gerektiren bir diğer kumaş türüdür. Yünlü olan kumaşların elde yıkanması en doğru metottur. Ilık su ve bununla beraber uygun sabun ile kolaylıkla elde temizlenebiliyor. Yıkama esnasında ürünün dokusunu bozmamak adına çitileme yapılmaktan uzaklaşılmalıdır. Durulama işleminde sudan hafif şekilde arındırılmalıdır. Güneş ve nemden uzak çok bir yerde kurutulmalıdır.
Şifon Eşarp ve Şal Modellerinin Bakımı
Şifon eşarp ve şal modelleri en nazik şekilde yapılmalıdır. Ilık su içerisinde yavaş ile yıkanmalıdır. Durulama işlemi mutlaka soğuk su ile yapılmalı, nemli şekilde ve düşük derecede mutlaka ütülenmelidir. Dört mevsim boyunca kullanıma uygun kumaş türleri ile beraber en kullanım kolaylığı sağlıyor. Hem günlük hem de özel günlerde şıklığını tamamlamak isteyen hanımlar için birçok eşarp ve şal modeli kolayca bulunuyor.
Yaz mevsiminde hiçbir zaman terletmeyen, ince olan kumaşlardan üretilmiş, açık renkleri ile beraber güneş ışınlarını üzerine çekmeyen ve hava almakta olan şal yahut da eşarplar tercih etmek doğru seçim olacaktır. Bu kumaşlardan üretilmekte olan modeller rahatlık sağlayacak olan başörtülerdir. Tarzınıza göre eşarp dilerseniz de şal tercih edebilirsiniz.
Eşarp ve Şal Nasıl Ütülenir?
Eşarp ve şal bakımı merak edilen bir diğer soruda nasıl ütülenmesi gerektiği oluyor. Eşarp ve şallarınızı sizlere paylaştığımız biçimde hassasiyetine uygun temizlerseniz ve kurutma işlemini doğru bir biçimde yaparsanız, ütüleme ihtiyacı hiçbir zaman hissetmeyebilirsiniz. Fakat bu durum her kumaş türü ya da şal modeli için tümüyle geçerli olmayabilir.
Eşarp yahut da şallar çok düşük bir ısıda mutlaka ütülenmelidir. Yine de ütünün sıcaklığından büyük oranda çekiniyorsanız, sık şekilde kullanılan bir yöntem dahilinde eşarp veya şal ile ütünün arasına tülbent koyun. Bu sayede ütüleme işlemini güvenli şekilde yapabilirsiniz.
İpek Eşarp Nasıl Ütülenir?
Şal ve eşarp ütülemede dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.
Bu adımlar;
- Eşarplar, yıkama işleminden hemen sonra oldukça hızlı bir şekilde büzülebiliyor. Büzülmeyi engellemek adına dantelleri yıkarken ılık su kullanarak kullanabilirsiniz. Bu yolla eşarpları daha hızlı ütüleyebilirsiniz.
- Öncelikle ütünüzün tabanında daha önceden oluşmuş kalıcı lekeler varsa ütünüzün tabanını temizleyerek başlayabilirsiniz.
- Bu lekeler ısındığı vakit ipek yüzeylere kolayca yapışabilir.
- Ütü masanızın üst kısmına temiz, beyaz ve pamuklu bir örtü sermeniz gerekebiliyor.
- Bu örtü, kullanmadığınız şekilde bir nevresim ya da yedek çarşaf olabilir.
- Örtünün pamuklu olmasına dikkat ederseniz, işleminde daha iyi sonuç alınabilir.
- Ütünüzün ipek yahut da hassas ayarı varsa bu ayarı kullanabilirsiniz. Eğer bu ayar yoksa bu durumda en düşük olan sıcaklık ayarını tercih ederek işe başlayabilirsiniz.
- İpek üzerine küçük olan bir pamuklu baskı şekilde bezi yerleştirebilirsiniz. Ütü tabanını bu bezle beraber hareket ettirmeniz öneriliyor.
- İpeği ütü sürecinde her daim koruyabilir ve su buharının ipek üzerinde olan damlacıklar leke bırakmasını önleyebiliyor.
- İpek eşarbınızı yumuşak hareketlerle ütülemeye her daim başlayabilirsiniz. Fakat ütüyü aynı yerde uzun süre bekletmemeye her daim özen gösterin. Beklettiğiniz vakitte ipek eşarbınız zaman zaman yanma tehlikesi geçirebilir.
- Tüller, ipekler ”yalnızca kuru temizleme” ibaresi var olabilir. Kumaşınızın türü evde bakıma müsait durumdaysa her daim ütü ve temizlik uygulamasını sorunsuzca yapabilirsiniz.
Şeklinde sıralanıyor. Yıkama şartlarına tümüyle uyulmadığında kumaş yüzeylerinde kalıcı olan hasarlar ortaya çıkabiliyor.