AlışverişModa

İpek Eşarp Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tesettür giyim parçalarında her bir objenin farklı ve natürel bir özelliği vardır. Kadın giyim dünyasında fark yaratan tesettür giyim kombinlerinin en özel parçaları eşarplardır. İpek eşarp seçenekleri kadınlara özel bir ritüel ve tarz eklerken bakımlarına da dikkat etmek gerekir.

İpek eşarplar oldukça hassas bir yapıya sahip olduğundan onları yıkarken kuruturken ve ütülerken çok dikkat etmek gerekir. Bu detaylara dikkat ederek bakımları yapıldığında ipek eşarpları yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkün olacaktır.

İpek son derece güzel görünürken aynı zamanda bakımı çok da kolay olmayan bir kumaştır. Bu nedenle ipek eşarp kullanımında dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur. Yıkanması, kurtulması, ütülenmesi ve saklanması başlı başına bir işi ortaya çıkarır. İpek eşarplarınızı yıllarca sorunsuz ve dayanıklı bir şekilde kullanmak için bu detaylara uyumanız ve kullanım sırasında bazı konulara dikkat etmeniz gerekecektir.

İpek Eşarp Yıkanır Mı?

​​​İpek eşarplar yıkanması mümkün olan bir kumaş florasına sahiptir. Ancak ipek eşarbın yıkanılması sırasında dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunur. İpek eşarpları çamaşır makinesinde yıkamak doğru olmayacaktır. Eşarpta leke oluşumu durumu söz konusu ise eşarbın yıkanın şekli farklı olacaktır. İpek eşarp;

  • Ilık su ve sabun ile,
  • Ilık su ve şampuan ile,
  • Soğuk su ve dezenfektan ile,
  • Sıcak su ve el sabunu ile,
  • Sıcak su ve limon suyu ile

Yıkanmaya uygun olan eşarplardır. İpek son derece hassas olan bir kumaş olduğundan kaynar suya sokmak mümkün değildir. İpek eşarpların yıkanması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus suyun sıcaklık derecesidir. 30 derecenin üzerinde bir ısı ile yıkanan ipek eşarp kendisini çekecek ve özelliğini tamamı ile kaybedecektir.

Aynı zamanda deforme olmuş bir görünüme de sahip hale gelir. Bu eşarbı ütülenmesi ile bile kullanmak mümkün olmayacaktır. Bu bakımdan ipek eşarbı yıkarken çok dikkat etmek gerekir. Çamaşır makinesinde ipek eşarp yıkamak isteyenlerin 30 derecelik ısıyı geçmemesi önem taşır. Aynı zamanda çamaşır suyu ya da dezenfeksiyon içeriği taşıyan deterjanlarında ipek eşarp temizliğinde kullanılmaması gerekir.

Mümkün olduğu takdirde İpek eşarbı kuru temizlemeciye vermek daha doğru olacaktır. Ancak her zaman bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir. İpek eşarplarda herhangi bir leke ya da iz bulunmaması durumunda yıkamamak en doğrusudur. Ancak bakterileri yok etmek için de bakımının yapılması gerekir. Soğuk suya sokarak ipek eşarbı bakterilerden arındırmak bir nebze de olsa mümkündür.

İpek Eşarp Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

İpek eşarp temizliği yapmak aslına bakıldığında çok da zor bir işlem değildir. İpek eşarpta herhangi bir lekenin ya da kirli bir görselin bulunmaması durumunda soğuk su ile bile İpek eşarbı yıkamak mümkün olacaktır. Ancak tavsiyelerde İpek Eşarbın ılık su ve sabun ile elde yıkanması uygun olmaktadır. İpek eşarp için uygun olmayan tek seçenek eşarbı çitilemektir. Birbirine bastırarak sürtmek eşarbı zedeleyecek ve yırtılmasına bile sebep olabilecektir.

Sonbahar Aylarında Hangi Eşarplar Tercih Edilmeli

Bu detaya dikkat ederek eşarbı yıkamak ömrünü de uzatmak anlamına gelir. İpek eşarbı yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da suyun içinde fazla kalmamasıdır. İpek eşarp su içerisinde fazla kaldığında salaş bir görünüme sahip hale gelebilir. Bu nedenle soğuk su ile şampuan, ılık su ile deterjan kombini yaparak ipek eşarbı yıkamak doğru olacaktır. Bütün bunların yanı sıra ipek eşarbın yıkanması sırasında eşarbın sıkılmaması gerekir. Suyunu biraz salan eşarp yatay vaziyette kurutulmalıdır.

İpek Eşarplar Nasıl Muhafaza Edilir?

İpek eşarpları saklarken de tıpkı bakımını yaparken olduğu gibi özen gösterilmelidir. İpek kumaşı oldukça hassas olan bir kumaştır. Bu nedenle onları basit bir yerde saklamak ve muhafaza etmek mümkün değildir. Güneş görmeyen bir yerde bekletilmesi çok daha doğru olacaktır. İpek eşarpları katlama stilleri birbirinden farklıdır. Bu stilleri edinerek ipek eşarplarınızı dayanıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.

Aynı zamanda ipek eşarplara yönelik olarak askılara asarak da eşarplarınızı askılı bir şekilde gardıroplarınızda saklayabilirsiniz. İpek eşarbı korumanın diğer bir yöntemi de eşarba çok fazla iğne takmamaktır. İğne delikleri eşarp üzerinde belli olacak ve bu durum eşarbı deforme olmuş bir görsele sahip hale getirecektir. Bu durumu önlemek için ipek eşarbı kullanırken genellikle bağlama tekniğini kullanabilirsiniz.

İpek Eşarplar Ütülenir Mi?

İpek eşarplar aslına bakıldığında gerçek İpek kumaşından yapılmış olduğunda ütülenmesi mümkün değildir. Ancak piyasada satılan ipek eşarpları ütülemek mümkün olacaktır. Bu işlemi yaparken ütünün derecesine çok dikkat etmeniz gerekir. En düşük ayarda tutmanız ve ipeğin üzerinde bu ayarda da olsa ütüyü bekletmemeniz önem taşır. Eğer ütünün derecesi yüksek olursa ipek ütüye hızlı bir şekilde yakışacaktır.

Bu durumda eşarbınızı yanmaktan kurtarmanız mümkün değildir. Bu nedenle ipek eşarbı ütülerken ütünün öncelikli olarak derecesini 30 derecenin altına ayarlamanız gerekir. Ardından ise ipek eşarbınızın en kenarı noktasından başlayarak yuvarlak hareketler çizerek ütülemeniz doğru yöntemi ortaya çıkarır. Ütüyü eşarp üzerinde fazla bekletmek, bazı durumlarda eşarbı yakmasa da renginin değişmesine sebep olur.

Bu nedenle ütü yaparken ipeğin bu özelliğine de dikkat etmemiz gerekir. İpeğin üzerinde ütüyü gezdirirken hassas hareketler sergilemeli ve uzun süreli olarak kırışıklarını açmak için beklememelisiniz. İpek üzerinde beklemeniz demek ipeğin yanmasına sebep olacak bir işlemini yapmış olmanız anlamına gelecektir. İpeği ütülemek yerine kalın bir yatak altı gibi yere düz bir şekilde de sererek üzerine bası uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde de ipeğin düz ve pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsiniz. İpek eşarbınızı mutlaka ütülemeniz gerekiyorsa ütünün alt kısmına farklı bir kumaş koyarak altına ipek eşarbınızı koyarak da ütüleme yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu